Ohjeita melojille ja vedessä liikkuville
Kuva Jaska Halttunen, Fillaripäiväkirjat
Kanoottiretkeen sisältyy aina lyhyt melonta- ja turvakoulutus, joka pääsääntöisesti järjestetään kanoottirannassa. Opastus sisältää kanootin/kajakin esittelyn, varusteiden käsittelyn sekä melonnan perustekniikkaa.
Kanootin kaatumisen varalta käydään lävitse yksinkertaiset toimenpiteet. Rannassa on useita nuotiopaikkoja, ruokailulaavu, puusee sekä roskiksia. Lisäksi muistutetaan mökkirantojen huomioimisesta, roskaamisesta ja äänen käytöstä järvellä. Varaudu säänmukaiseen pukeutumiseen. Ota mukaan päähine, vaihtovaateet, uimavarusteet, (hanskat) ja jalkineet, joilla voi mahdollisesti astua veteen. Myöskään retkieväitä ja riittävää määrää juotavaa ei saa unohtaa (1 ½l /henkilö).
Lataa tai tulosta mukaan:
Kaluston kuljettaminen
Kuljetamme melontakalustoa lähiympäristöön joko mökillesi tai tapahtumaan sinulle sopivan järven rannalle. Kysy lisää mahdollisesta kuljetuksesta ja ohjelmasta tilan ulkopuolella.
Voit myös itse hakea melontakalustoa tai SUP lautaa mökille tai omalle retkellesi.
Lapset melomassa
Luonto on ympäristönä sellainen, että se ei aiheuta paineita eikä stressiä vaan päinvastoin. Luonto rentouttaa, luontopäivän jälkeen nukuttaa paremmin ja kaikilla on iloinen ja hyvä fiilis.
Vanhempi tai lapsen huoltaja tuntee lapsensa parhaiten
Lapsen ikä ja koko vaikuttaa siihen, montako henkilöä, aikuista ja lasta mahtuu samaan kanoottiin. On vaikea sanoa suoraan, pärjääkö juuri sinun lapsesi ja tietyn ikäinen lapsi vesillä. Yleensä aikuista ja 2 alle 10-vuotiasta mahtuu samaan kanoottiin. Melontaretkillä on ollut mukana jopa alle 1-vuotiaita. Lapsen pitää kuitenkin osata istua. Melontaliivejä meillä on tarjolla näinkin pienille. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat lapsen urheilullisuus, tottumus veteen ja uimataito. Lapsille on pelastusliivit joten välttämättä uimataitoa ei tarvita. Luonnollisesti siitä on hyötyä ja se tuo mukanaan varmuutta. Tärkeää on, että lapsi on tottunut veteen ja eikä pelkää veteen menemistä.
Aikuisen asenne ratkaisee
Oma asenteesi on tärkeää ja ratkaisevin asia. Sen takia on tärkeää, että asennoidut itse rennosti ja melot vesillä rauhallisesti ja tasaisesti. Kerro lapsillesi retken alussa mitä on tulossa, miten retki etenee, mitä odotat lapsilta ja mitä tehdään jos joudutaan veden varaan. Vesillä ollessa on hyvä keskustella lasten kanssa koko retken ajan: kerro ympäristöstä, luonnosta ja linnuista, mistä tahansa mikä kiinnostaa lapsia.
Vähävesi on helppo melonta-alue
Vesistö on kapea, joten rannat ovat aina lähellä. Reitin varrella on runsaasti ja lyhyin välimatkoin taukopaikkoja. Lasten kanssa meloessa on tärkeää, että tauotat retken; evästelet, uit ja nautit luonnosta. Lasten kanssa ei kannata meloa pitkiä osuuksia ilman taukoja, se johtaa väsymykseen ja voi aiheuttaa haasteita.